Цей день..... - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » Цей день.....

Вельмишановний отче! Бажаємо Вам доброго здоров'я, миру і Всесильної Божої допомоги у пастирському служінні!

Яко апостолов первозванный и верховнаго сущий брат Владыце всех, Андрее, молися, мир вселенней даровати и душам нашим велию милость
Тропар Андрію Первозванному

Сьогодні православні християни відзначають свято на честь святого апостола Андрія Первозванного. Згідно з євангельським переказом, Андрій, родом з Віфсаїди, був найближчим учнем пророка Іоанна Предтечі. Святий Іоанн сам направив майбутніх апостолів Андрія Первозванного і Іоанна Богослова до Христа, вказавши, що Він є Агнець Божий.

Андрій першим з апостолів пішов за Христом, а потім привів до нього свого брата Петра. Тому апостола Андрія і іменують Первозванним.

Після Зішестя на апостолів Святого Духа святий Андрій проповідував Христове вчення понад 35 років в східних країнах. Пройшов Малу Азію, Фракію, Македонію, узбережжя Чорного моря, Крим, Причорномор'я і по Дніпру піднявся до місця, де стоїть тепер Київ...

Благоволінням Божим кожна країна і кожен народ мають у своїй історії просвітителя. Великою честю для багатьох народів стало перебування на їхній землі учнів Христа Спасителя - святих апостолів. Славить похвалами Рим ... Читати далі >>>


Днесь благоволения Божия предображение, и человеков спасения проповедание, в храме Божий ясно Дева является, и Христа всем предвозвещает. Той и мы велегласно возопиим: радуйся смотрения Зиждителева исполнение
Тропар Введенню у храм Пресвятої Богородиці

Сьогодні всі християни святкують Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. За переказами, батьки Діви Марії, праведні Іоаким і Анна, котрі не мали дітей до похилих років, дали Господу обітницю: якщо у них народиться дитя, присвятити його служінню Богу.

Коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, святі батьки вирішили виконати свою обітницю. Скликавши родичів і знайомих, одягнувши Пречисту Марію в найкращий одяг, зі співом священних пісень, із запаленими свічками в руках привели її до Єрусалимського храму. Там Богоотроковицю зустрів першосвященик із численним священством. До храму вели сходи із 15 високих сходинок. Маленька Марія, здавалося, не могла сама зійти по цих сходах. Але як тільки її поставили на першу сходинку, вона швидко подужала решту і, підтримувана силою Божою, зійшла на останню. Потім першосвященик увів Пресвяту Діву в Святая Святих, куди з-поміж усіх смертних лише він мав право раз на рік входити із жертовною кров'ю.

Праведні богоотці І ... Читати далі >>>


Ангел такий прозорий, що через нього ллється на нас і досягає до нас світло Божественне... через них ми пізнаємо не їх, а живого Бога, Якого вони пізнали.
Святитель Григорій Палама

 Роль ангелів в реалізації спасіння людського роду є винятковою. Слово ангел, в перекладі з грецької, означає вісник. Ця їхня роль була підтверджена архангелом Гавриїлом, який приніс Діві Марії радісну звістку про те, що від неї народиться Спаситель Світу.

Небесні духи були створені Господом ще до творіння світу матеріального. І коли на небі стався бунт і Денниця (Сатана), разом з частиною ангелів, вирішив повстати на Бога, вірні Йому ангели, на чолі з архістратигом Михаїлом (архістратиг - начальник ангельського війська) скинули Сатану у безодню. З тих пір війна між ангелами Царства Божого і ангелами темряви не припиняється, і поле цієї війни - рід людський.

В сьогоднішній день Православна Церква вшановує архістратига Божого Михаїла разом з усім собором (від слова зібрання) святих ангелів.

Святкувати собор святих ангелів свята Церква стала згідно переказу святих отців після того, як відкинула стародавнє нечестиве шанування ангелів, встановлене єретиками і ідолопоклонниками.

Ще в Старому Завіті, коли люди, ... Читати далі >>>

Христе Боже, Ти преобразився на горі, і учні Твої бачили, наскільки їм дозволяли  людські сили, славу Твою, щоб вони зрозуміли, що Ти страждаєш добровільно, коли побачать Тебе таким, що розпинається, а всьому б світу проповідували, що Ти воістину є сяйво Твого Батька Небесного

кондак свята Преображення Господнього

Такими поетичними, сповненими радості та піднесення, словами оспівує в сьогоднішній день Православна Церква свято Преображення Господнього. Історія цього свята базується на події, описаній у Святому Євангелії.
Незадовго до Своїх страждань, Іісус Христос узяв трьох своїх учнів Петра, Іакова і Іоанна, і з ними зійшов на високу гору помолитися. (Згідно древнього церковного переказу це була прекрасна гора Фавор, покрита багатою рослинністю з підніжжя до вершини).

Поки Спаситель молився, учні через втому заснули. Коли ж прокинулися, то побачили, що Іісус Христос преобразився: обличчя Його просяяло, як сонце, а одяг Його став білим, як сніг, і блискучими, як світло. В цей час з'явилися до Нього, в славі небесній, два пророки - Мойсей і Ілля і розмовляли з Ним про страждання і смерть, які Йому належа ... Читати далі >>>



Свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього було встановлене у Константинополі Патріархом Лукою Хрисовергом на знак подяки Господові та Його Пречистій Матері за перемогу грецького імператора Мануїла та руського князя Андрія Боголюбського в битвах з ворогами.

В Руській Православній Церкві це свято поєдналося зі спогадом про хрещення Русі 1 серпня (за новим стилем - 14 серпня) 988 року. За церковним переданням, саме цього дня князь Володимир хрестив русичів у річці Почайні. 

14 серпня в усіх храмах Української Православної Церкви правиться святкова Божественна літургія, під час якої священнослужителі з вівтаря виносять Хрест, щоб віруючі могли йому вклонитися. До або після Літургії звершується мале освячення води, а також меду нового врожаю.

Цей день також називають «Маковієм», і наші сучасники сьогодні не замислюються про те, до чого тут мак. Але ж назву святу дали не червоні квітка, а сім мучеників - брати Маккавеї.

Єврейське прізвище Маккавей перекладається як «молот» і жодного відношення до маку не має. У житіях святих ідеться про сім святих мучеників Маккавеїв: Авима, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Адима й Маркелла, а також матір їхню Соломонію ... Читати далі >>>


Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук