Святиня на Іваничівській землі - 26 Березня 2008 - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Березень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » 2008 » Березень » 26 » Святиня на Іваничівській землі
 
12:43
Святиня на Іваничівській землі
«Народ що не пам’ятає минулого, не буде мати і майбутнього» – так вчить нас народна мудрість. А це значить, що ми повинні знати свою історію, своїх героїв і свої святині. В останній день минулого 2007 року Православна Церква молитовно відзначила 70-ту річницю мученицької кончини святителя Фадея (Успенського) архієпископа Тверського, єпископа Володимир-Волинського. Для молитовного спогаду цих подій керючий Володимир-Волинською єпархією Преосвященніший єпископ Никодим оголосив 2008 рік роком святителя Фадея.

Протягом усього року у єпархії відбуватимуться заходи, присвячені пам’яті священномученика. Ковчег з часткою мощей Святителя, що зберігається у Володимир-Волинському кафедральному соборі побуває у храмах всіх дванадцяти благочинь.

21 березня 2008 року, напередодні дня пам’яті сорока мучеників Севастійських, ковчег з частиною святих мощей прибув до Казанського храму у селищі Іваничі. Зі щирою молитвою, з сердечним трепетом зустрічали духовенство Іваничівського благочиння та вірні велику святиню. Під час вечірнього богослужіння парафіяни мали можливість приложитись до мощей Священномученика.

Наступного дня сотні людей радо зустрічали і вітали у храмі свого архіпастиря, владику Никодима, котрий очолює тепер Володимир-Волинську кафедру яку у свій час очолював святитель Фадей. Дійсно у цей день з’єднались у молитві Церква земна і небесна. Після літургії єпископ Никодим звернувся до віруючих зі словом проповіді. Адже тепер православні християни переживають особливий період – «духовну весну» – Великий піст. І на цьому шляху ми всі потребуємо духовної підтримки, яку отримали з повчання свого архіпастиря, котрий у своєму слові згадав і про мученицький подвиг владики Фадея.

«Пам’ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам слово Боже, і дивлячись на кончину життя їхнього, наслідуйте віру їх» – навчає нас святий апостол Павло (Євр.гл.13.7). Отже коли ми хочемо мати світле сьогодення і щасливе майбутнє, нам потрібно пам’ятати своїх святих і свою історію для того, щоб робити з неї висновки.

Священномученик Фадей, входить до сонму Волинських святих, адже свого часу, протягом 11 років святительствував на Волинській землі. Через свою доброту, простоту та аскетичні подвиги владика Фадей користувався надзвичайним авторитетом серед волинян, які ще за життя вважали його святим. У своєму житті святитель неодноразово зазнав гонінь, страждань, поневірянь і ув’язнення. Адже значна частина його служіння випала на часи страшних гонінь на Церкву. Владика закінчив земний шлях у 1937 році. Після десяти днів арешту «трійка НКВС» засудила архієпископа до розстрілу. Високопреосвященний Фадей був страчений біля часу ночі 31 грудня. Є свідчення, що розстріл видався виконавцям дуже м’яким вироком, і на шляху до місця страти кати втопили Святителя в нечистотах. Безбожна влада намагалася приховати навіть саме місце поховання мученика. Але віруючі Твері зберігали пам’ять про владику і його могилу. 26 жовтня 1993 року були знайдені чесні останки великого Святителя. Нині вони знаходяться у Вознесенському соборі м. Твері

Протоієрей Анатолій Сидько








Переглядів: 1205 | Додав: admin | Теги: Новини | Рейтинг: 0.0/0
Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук