Великопісне послання Преосвященнішого НИКОДИМА, єпископа Володимир-Волинського і Ковельського пастирям та пастві Володимир-Волинської єпар - 1 Березня 2009 - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » 2009 » Березень » 1 » Великопісне послання Преосвященнішого НИКОДИМА, єпископа Володимир-Волинського і Ковельського пастирям та пастві Володимир-Волинської єпар
 
13:35
Великопісне послання Преосвященнішого НИКОДИМА, єпископа Володимир-Волинського і Ковельського пастирям та пастві Володимир-Волинської єпар
Великопісне послання
Преосвященнішого НИКОДИМА,
єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
пастирям та пастві Володимир-Волинської єпархії
Української Православної Церкви


Дорогі отці, брати і сестри!

Сьогодні, з першим подихом весни, прийшла до нас і весна духовна, адже нині всі ми, милістю Господньою, вступаємо в Святу Чотиридесятницю – час покаяння, оновлення, час духовного розквіту та примирення з Богом.

2 березня розпочинається Великий піст – один з чотирьох багатоденних постів, установлених Православною Церквою. Цей час іменується також Святою Чотиридесятницею, адже триватиме він протягом 40 днів. У ці дні, ми разом з усієї Церквою звершимо духовне паломництво до витоків нашої віри. Перед взором кожного, хто відвідуватиме храм, пройде вся священна історія. Богослужіння Великого посту нагадає нам гріхопадіння прародителів, повчання старозавітних мудреців, очікування пророків, падіння немічних та подвиги праведних. Свята Чотиридесятниця, як мудрий педагог, підведе нас до величної й зворушливої Пасхи Хреста – Страсної седмиці. Ми почуємо останні настанови нашого Вчителя і Господа, разом з апостолами станемо учасниками Тайної Вечері, через Гефсиманію, Преторію і Ліфостротон послідуємо за Христом на Голгофу. Разом із Пречистою Дівою і Благообразним Іосифом ми співатимемо Христу погребальних пісень, щоб у трепетній тиші Преблагословенної Суботи чекати те, без чого марна наша віра – Пасху Воскресіння.

Ця таємнича та спасительна подорож доступна кожному. І як обкрадають себе ті християни, котрі протягом Чотиридесятниці лише раз забіжать у храм, щоб приступити до Таїнств!

У дні Великого посту церковне богослужіння відрізняються великою скромністю і скорботою; зворушливими постовими піснеспівами і молитвами. Церква кличе нас до покаяння, прагнучи розбудити нашу сплячу совість, звести нас до духовної пильності і виправлення життя. Подібно до того, як навесні вся природа зодягається у нове вбрання, і ми повинні в ці святі дні очистити себе від гріха, зодягнути наші душі в нову, чисту, благословенну Господом одежу праведності і чистоти.

Великий піст не вичерпується, як часто вважають, лише обмеженням у вживанні їжі. Великий отець і вчитель Церкви святитель Іоан Златоуст попереджає: «Піст полягає не в утриманні від їжі, але у віддаленні від гріхів, отже хто обмежує піст лише утриманням від їжі, той більше за всіх ганьбить його».

Піст повинен поєднуватися з справами добра і милосердя по відношенню до ближніх, супроводжуватися примиренням з ворогами, прощенням кривдників. Саме про це каже Господь вустами пророка Ісаї: «Чому ми постимося, а Ти не бачиш? Смиряємо душі свої, а Ти не знаєш?» – Ось, ви поститеся для сварок і суперечок і для того, щоб жорстокою рукою бити інших… Ось піст, що Я обрав: зніми кайдани неправди, розв’яжи пута ярма, і пригноблених відпусти на волю, і розірви усяке ярмо; розділи з голодним хліб твій, і подорожніх бідних уведи у дім; коли побачиш нагого, вдягни його, і від єдинокровного твого не ховайся» (Іс. 58:3-4;6-7).

Головна мета посту – духовне оздоровлення християнина, тому він іменується святими отцями Церкви ліками для душі. Святитель Іоан Златоуст говорить: «Людина дуже нестійка в справах, словах і думках, тому Господь, як люблячий Отець, дарував їй врачування у вигляді посту». Але застосовувати ці ліки слід з мудрістю, не обмежуючись виключно зовнішньою стороною. Тим, хто через тілесну неміч не може сповна виконувати тілесний піст, потрібно, порадившись із священиком, визначити посильну міру стриманості і при цьому посилити духовний піст. Слід пам'ятати: зміст посту – перш за все в покаянні, усвідомленні своїх гріхів та зміні способу життя, і тому його дотримання повинне обов'язково супроводжуватися участю в церковній молитві, в Таїнствах Покаяння і Євхаристії. Святитель Ігнатій (Брянчанінов), попереджає: якщо ми лише постимося, але не молимося – то уподібнюємося тому, хто очищає поле від бур'янів, але не засіває його насінням; через деякий час бур'яни проростуть на цьому полі з новою силою і ще більше засмітять його.

Вважаю своїм пастирським обов’язком нагадати всім, хто вважає себе православними християнами, що дотримання посту Святої Чотиридесятниці, кожним у свою міру – беззаперечно обов’язкове для всіх. Церковні канони відлучають від Церкви тих, хто не дотримується Великого Посту. 69 правило Святих Апостолів гласить: «Якщо хто, єпископ, або пресвітер, або диякон … не постить в святу Чотиридесятницю перед Пасхою … окрім перешкоди від немочі тілесної: нехай буде вигнаний. Якщо ж мирянин: нехай буде відлучений».

В переддень Великого Посту вітаю всю паству Володимир-Волинської єпархії з настанням духовної весни! Бажаю благоговійно провести ці святі дні та з чистим серцем зустріти Воскресіння Христове! Доземно кланяюся кожному християнину, врученому моїй пастирській опіці і прошу простити мене, якщо когось скривдив, образив, був неуважним чи байдужим.

«Благодать Господа нашого Іісуса Христа з усіма вами. Амінь!» (Рим.16,24).

+ НИКОДИМ,
єпископ Володимир-Волинський і Ковельський

Прощена неділя, 1 березня 2009 р.
м. Володимир-Волинський
Переглядів: 1126 | Додав: admin | Теги: Великопісне Послання | Рейтинг: 5.0/1
Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук