Пасхальне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА - 1 Квітня 2010 - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » 2010 » Квітень » 1 » Пасхальне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА
 
21:39
Пасхальне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА
 
Пасхальне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА всечесним пастирям, преподобному чернецтву і боголюбивій пастві Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви
Пасхальне послання
єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА всечесним пастирям, преподобному чернецтву і боголюбивій пастві Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви

 

 

Як однорічний агнець,
благословенний нам вінець – Христос,
добровільно за всіх заколений був –
Пасха очищення, і знову із гробу нам
 засяяв – чудове сонце правди
З канону Пасхи

Христос Воскрес!
Дорогі отці, брати і сестри!

Сьогодні наші серця знову осяяло радісне світло святої Пасхи. Ми святкуємо велику тайну, основу віри і християнської надії. Іісус із Назарету, Син Марії, Який у п’ятницю був розіп’ятий, знятий з хреста і похований, – Воскрес! Він переможно вийшов із гробу. Воскресіння Христа – це не теорія і не міф, не мрія і не утопія чи казка, але унікальна і неповторна подія: історична реальність, на якій ґрунтується віра наша – «перемога, що перемогла світ» (1Ін. 5,4).
Ми знову з хвилюванням чуємо звістку, яку ангели вдосвіта того першого дня після суботи сповістили Марії Магдалині і жінкам, що прибігли до гробниці: "Чого шукаєте Живого між мертвими? Нема Його тут: Він воскрес!" (Лк 24,5-6).
Тріумфом Воскресіння закінчилося Пасхальне тридення – час, коли звершилося наше спасіння. Це був небувалий в історії всесвіту злочин, коли людська злоба звела Сина Божого на хрест, а відтак – і у саме пекло. Але ці страждання і смерть не були даремними, Він помер «нас ради людей і нашого ради спасіння». Сучасник апостолів свт. Мелітон Сардський (ІІ ст.) свідчить:
«Господь, що зодягнувся в людину
Стражденний заради страждаючого,
Зв’язаний заради полоненого,
Судимий заради осудженого,
Схоронений заради похованого.
Воскрес із мертвих».
Христос, уздоровив Собою занепалу людину – «ранами Його ми зцілилися»(Іс.53,5). Адже, Він є Той, Хто зцілює рани розбитих серцем, захищає слабких і проповідує визволення, утішає жалобних і дає їм замість попелу прикрасу, замість плачу – єлей радості, замість печального духу – славний одяг (Іс. 61,1-3).
Смерть і воскресіння втіленого Слова Божого – це подія неперевершеної любові. Це славне воскресіння є перемогою добра над злом, світла над темрявою, радості над скорботою. Це – перемога Любові, що звільнила нас від рабства гріха і смерті. Вона змінила хід історії і наповнила змістом людське життя, надавши йому сенс і цінність.
Нажаль, нинішній секулярний світ намагається знівелювати свято Пасхи. Нав’язується образ Великодня, як свята якогось аморфного добра, оновлення природи, писанок і випічки. Переставляються акценти і за усією гарною атрибутикою не видно Христа!
Втім, дорогі християни, тільки Христос є «Путь Істина і Життя»(Ін.14,6), отож шукаймо Христа, як шукали Його мироносиці у ранковому вертограді. Розмовляймо з Ним у молитві, як розмовляла Магдалина біля порожнього гробу. Торкаймося Його у Святому Євангелії, як торкався Фома Його святих ран. Палаючими серцями спілкуймося з Ним у Святій Євхаристії, як спілкувалися Еммауські мандрівники, щоб бути не сторонніми глядачами, а справжніми учасниками Пасхального торжества.
«Пасха наша – Христос закланий за нас» (1Кор. 5,7), отже ці великодні дні ми повинні присвятити Йому. Пам’ятаймо, хоча закінчився Піст, але не закінчився час доброчинності і милосердя, смирення і стриманості. У Пасхальні дні є можливість довершити справи любові і милосердя, які не вдалося зробити у дні посту. Будемо ж ходити у світлі Христового воскресіння, маючи щиру любов між собою, за якою впізнаватимуть в нас Христових учнів!
Дорогі отці, брати і сестри! Від щирого серця вітаю особисто кожного з вас із величним святом Воскресіння нашого Спасителя Господа Іісуса Христа! Нехай ця пасхальна радість осяє кожну душу, кожну сім’ю і все наше суспільство, наповнюючи їх добром, світлом і життям!
Воістину Христос Воскрес!

+ НИКОДИМ,
Єпископ Володимир-Волинський і Ковельський

Пасха Христова, 2010 р.
у Володимирі-Волинському



Категорія: Новини | Переглядів: 885 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук