Пасхальне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА всечесним пастирям, преподобному чернецтву і боголюбивій пастві - 15 Квітня 2009 - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » 2009 » Квітень » 15 » Пасхальне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА всечесним пастирям, преподобному чернецтву і боголюбивій пастві
 
13:41
Пасхальне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА всечесним пастирям, преподобному чернецтву і боголюбивій пастві
Пасхальне послання
єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА
всечесним пастирям, преподобному чернецтву і боголюбивій пастві Володимир-Волинської єпархії
Української Православної Церкви


«Ми перейшли зі смерті в життя»
(1Ін. 3,14)


Христос Воскрес!
Дорогі отці, брати і сестри!

У цей радісний і світлозарний день пасхальним цілунком вітаю кожного з вас із найвеличнішим і найбільшим святом Воскресіння нашого Господа і Спасителя Іісуса Христа!

«Воскрес Христос – і попадали демони, – чуємо ми у пасхальну ніч слова Златоустого Учителя, – Воскрес Христос – і радіють ангели, Воскрес Христос – і життя жительствує!». Той, Хто будучи Життям, зазнав смерті за нас із вами, зруйнував її силою Свого Божества і дарував нам життя – справжнє і істинне. «Я прийшов, – говорить Христос, – для того, щоб мали життя, і з лишком мали» (Ін.10,10). Це життя не у потойбічному світі чи загробній дійсності, – воно дароване всім уже тут. Члени Церкви залучаються до нього у Божественній Євхаристії. Завдаток цього життя дається віруючим у пасхальній радості, а у всій повноті воно відкриється у невечірній день Царства Христового.

Воскресіння Христове було перемогою не лише над Його власною смертю, але і над смертю взагалі. «Смерти празднуем умерщвление, адово разрушение…» «Смертию смерть поправ…» – це не метафора, не символ, а жива і сильна реальність. Смерть була переможена смертю Спасителя. Звичайно, й дотепер люди вмирають тілесно, але безнадійність смерті – скасована. Смерть владна дочасно, вона руйнує тіло, але не здатна зруйнувати найбільше і найголовніше – любов, яка зв’язує нас із Христом і між собою у Його Тілі – Святій Церкві.

Воскресіння Христове – це найреальніша реальність, з якою і при світлі якої ми живемо день у день. Істина Воскресіння стверджує віру, якою оживляється буття людини, а без надії Воскресіння воно стає шляхом у відчай і морок.

Розмірковуючи над значенням Воскресіння, святитель Миколай (Велимирович) Сербський пише:
«Христос Воскрес – отже існує Бог.
Христос Воскрес – отже воістину існує духовний світ, світ реальний і безсмертний.
Христос Воскрес – отже життя сильніше за смерть.
Христос Воскрес – отже всі надії християн оправдані.
Христос Воскрес – отже всі твої життєві негаразди влагоджені, всі труднощі вирішені, головні і мучительні таємниці розкриті, ланцюги темряви і страждань розірвані, бо Христос Воскрес!»

У день Світлого Христового Воскресіння ми з особливою силою відчуваємо своє Богосинівство, свою причетність до великої тайни Викуплення, ясно відчуваємо, що ми не самотні на цьому світі, що Господь з нами. Втім, пам’ятаймо і про те, якою ціною здобута для нас радість пасхальної ночі. Сьогодні ми святкуємо Пасху Воскресіння, але напередодні була Пасха Хреста. Коли злоба світу цього звела Спасителя на Голгофу, а після – й у саме пекло. Нехай ця єдність Хреста і Воскресіння живить кожного християнина у дотриманні заповідей Христових, боротьбі з власними гріхами і несенні свого життєвого хреста!

У кожного з нас є можливість залучитися до спасительних плодів Воскресіння Христа, так, щоб воно стало насінням нашого власного воскресіння. «Вчера спогребохся Тебе, Христе, совосстаю десь воскресшу Тебе..» – співаємо ми нині. Ця участь у смерті і Воскресінні – Божественна Євхаристія, таїнство прилучення до Життя, дарованого людству в Пасхальну ніч.

Дорогі отці, брати і сестри! Пасха Христова – це свято нашої віри, тріумф добра та Божої правди, тому проводьмо його у духовній радості та благоговійній побожності. По слову Святителя Іоанна Златоуста "завершивши час посту, не завершуймо плодів посту... пройшла праця подвигів, але не повинна проходити старанність до добрих справ; пройшов піст, але нехай залишиться благочестя".

Закликаю усіх вас, у пасхальні дні брати участь у богослужіннях, у духовній радості приступаючи до Святої Євхаристії, відвідувати старих, хворих, немічних та одиноких. Несімо звістку про Воскресіння Христа у кожне серце, і не тільки словами, але справами любові та милосердя. Пам’ятаймо, що саме по нашій любові взнають всі, чиї ми діти і учні. Привітаймо з Пасхою своїх ближніх, друзів і недоброзичливців, впевнений, навіть єдина крашанка, подарована зі щирістю та добротою, буде проповіддю Христа Воскреслого.

Улюблена моя паство! Прийміть сердечні побажання миру, здоров’я, злагоди у сім’ях, достатку та любові. Нехай ваші душі завжди будуть наповнені нетлінною пасхальною радістю!

Воістину Христос Воскрес!

+ НИКОДИМ,
Єпископ Володимир-Волинський і Ковельський

Пасха Христова, 2009 р.
м. Володимир-Волинській


Переглядів: 1218 | Додав: admin | Теги: Пасхальне послання | Рейтинг: 5.0/1
Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук