Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА - 28 Грудня 2009 - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » 2009 » Грудень » 28 » Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА
 
21:54
Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА

Христос Рождається!

Дорогі отці, брати і сестри!

 
Засяяв нам великий і святий день Різдва Христового і особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день – незвичайний. "У цей день великого торжества Віфлеєм стає подібним до неба, замість яскравих зірок сповнений Ангелів, що співають славу, і замість видимого сонця – безмежне і невимірне Сонце Правди” (Св. Григорій Чудотворець, епископ Неокесарійський).
Ми прославляємо одну з найвеличніших подій в історії людства щирим і сповненим радості привітанням: „Христос рождається – славимо Його!”. Нарождення Іісуса Христа Св. Іоан Златоустий називає митрополією всіх свят.
«Благоволінням Бога й Отця Єдинородний Син і Слово Боже й Бог, Сущий у лоні Отця, Єдиносущий Отцеві й Святому Духу, предвічний і безпочатковий» сходить до нас, Своїх рабів, «і Бог цей звершений, постає людина досконала, й відбувається із усього нового саме нове, єдино нове під сонцем». (преп. Іоан Дамаскін)
Протягом багатьох століть Бог приготовляв людей до прийняття Бога Слова. Коли ж прийшла повнота часів, Єдинородний Син Божий, втілившись від Святого Духа і Діви Марії, сприйняв у єдинство Своєї Іпостасі людське єство. «Слово стало плоттю і вселилося між нас повне благодаті і істини...» (Ін. 1.14).
І ось Повнота часу наступила: з’явився Той, Хто приніс Собою спасіння всім людям, приніс мир і благовоління всьому людству. У ту таємничу ніч люди не знали про велике диво, що відбулося, свідками якого сподобилися бути лише небагато: на небі з оксамитової глибини нічної небесної висі лагідно та настійливо простягла до землі осяйні промені дивовижна зірка. Цю зірку побачили мандрівні східні мудреці, які, слідуючи за нею, прийшли до Віфлеєму поклонилися Новонародженому Богонемовляті, піднісши йому дари: золото, смирну і ладан.
День Його Різдва примирив небо і землю, відродив і обновив людину в її первородній красі і духовно з’єднав її зі своїм Творцем. Син Божий, що явився у світ, Своїм Євангельським вченням і Божественним подвигом любові вказав людству істинну суть життя: усе найкраще в людській природі знайшло своє нове добре призначення. Ми віруємо, що Спаситель наш Іісус Христос є наш істинний Бог і досконала людина.
Багато століть пройшло з дня народження Іісуса Христа, але для віруючих людей Різдвяна ніч священна, вона наповнює наші серця світлом духовної радості та подяки Богові за наше вічне спасіння.
Віфлеємське світло проноситься крізь століття і тисячоліття і несе за собою добро, любов і справжнє пізнання Бога. І сьогодні Церква запрошує нас освітити душі світлом таємниці Віфлеєма. Головне завдання кожного християнина – не дати згаснути цьому світильнику, цьому полум’ю Христовому в холодному диханні часу.
Тільки у серцях, які сповнені віри, співчуття, любові, розуміння, самопожертви, миру, лагідності, доброти і смирення, – тільки там перебуває Господь, що народився. Тільки з такими людьми перебуває Він, бо «Бог є любов» (1 Ін. 4. 8), але Він є і Єдність в любові. Як єдина Пресвята Трійця, як єдиний Христос – Бог і Людина – так єдине і Його Тіло – небесна і земна Церква Христова, що скріпляється жертовною любов’ю і служінням Богові і один одному всіх її членів – праведників і святих всіх століть і народів, так само, як і всіх віруючих будь-якого віку чи суспільного положення, що нині живуть.
Зараз час нашого перебування на цьому світі, і ми повинні не тільки користуватися досвідом і духовною підтримкою попередніх поколінь християн, але, у свою чергу, виростити і виховати народ Божий, який житиме після нас. Виховати можна тільки прикладом свого власного життя, щоб наші діти і молодь переконувалися, що віра в Христа і християнський подвиг нероздільні, що святість – це не стародавня бувальщина, але основний мотив і мета життя сучасного християнина.
Улюблені у Господі! Вступаючи в новий 2010-й рік, ми підносимо дяку Богові за ті милості і щедроти, якими Він обдаровував нас в році, що минає. За ті свободи і можливості, які сьогодні дозволяють нам проповідувати Слово Боже, утверджуватися в Православ’ї, ростити і виховувати дітей в істинній вірі, відроджувати духовні традиції нашого народу, відновлювати і будувати храми і монастирі.
Різні форми соціального служіння, історично властиві Церкві, повертаються сьогодні в життя суспільства. І це дає нам можливість показати людям дієву силу Христового вчення, зверненого до кожної людини, для якої Церква є рятівним кораблем, що допомагає подолати всі бурі і хвилювання житейського моря.
Любі мої! Той, хто на небі прославлений Небесними Силами, знаходиться в яслах. Матінка Божа приймає Його і дивується, Ангели не можуть вмістити таємницю і прославляють Бога, пастухи поклоняються, волхви приносять дари. У радісне свято Різдва Христового принесемо Богонемовляті Христу нашу вдячну любов і щирі молитви за те, щоб Він допоміг нам безперешкодно йти дорогою спасіння і привертати на цей шлях наших ближніх.
Улюблені отці, браття та сестри ! Щирою душею вітаю вас зі святом Різдва Христового, а також з новоліттям. Нехай в новому році Всемилостивий Господь щедро збагатить нашу рідну Волинську землю і наш боголюбивий народ радощами, духовними й житейськими дарами, збереже всіх нас у мирі й доброму здоров’ї. Нехай Господь відкриє наші серця, щоб навчилися ми любові, вірності та відданості Христові, в мирі та любові зустріли Різдво Христове, щоб від повноти серця вигукнути, вітаючи радісно всіх:  Христос рождається! Славімо Його!



+ НИКОДИМ,
єпископ Володимир-Волинський і Ковельський


Різдво Христове 2009/2010
м. Володимир-Волинський
 

 






Джерело: oфіційний сайт Володимир-Волинська єпархія
Категорія: Новини | Переглядів: 1102 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук