Відродження святині. - 22 Липня 2010 - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » 2010 » Липень » 22 » Відродження святині.
 
09:30
Відродження святині.
17 липня церковні  дзвони скликали жителів с.Бужковичі  Іваничівського району та сусідніх  сіл на урочисту подію –  у церкву Собору Богородиці  прибув Преосвященніший  єпископ  Володимир - Волинський і Ковельський Никодим. О дев’ятій годині ранку на свого архіпастиря чекали священики благочиння, парафіяни та гості. Хлібом-сіллю, квітами та словами привітання зустріли дорогого гостя діти.

Владика разом  з духовенством звершив Божественну  Літургію. Після богослужіння всі  присутні хресною ходою вирушили на місцеве кладовище. Тут єпископ Никодим здійснив чин освячення відбудованої каплиці на честь великомученика Георгія Побідоносця.

Історична довідка.

Каплиця св.Юрія (Георгія) була побудована у 1884 році селянином  Пилипом Грабарчу- ком, підтримувалась його коштами і перебувала у його розпорядженні, а пізніше – його сина Карпа Грабарчука. Це була кам яна споруда, покрита листовим залізом. Георгіївська каплиця не лише сільська святиня. Вона – місце захоронення самого її засновника та його родини. В склепі під нею захоронено 13 осіб. Вхід у склеп був знадвору, але під час ремонту його замурували.

Діючою каплиця  була до 1961 року включно. Після її закриття ще довгий час за нею ревно доглядав онук Пилипа – Антон Карпович Грабарчук. Коли ж він уже не зміг сам справлятися з роботою, так як був похилого віку, то передав її у власність сільській громаді.

У 1995 році церковний  староста Мисюра Анатолій хотів розпочати ремонт каплиці. Він найняв робітників, які зняли старе перекриття, що на той час вже прогнило. Проте на цьому, за браком коштів, робота зупинилась. Понад десятиліття каплиця простояла без даху під відкритим небом. І хоч частину ікон було перенесено у місцеву церкву, проте багато святинь, зокрема іконостас, були зруйновані і назавжди втрачені

Йшов час. Поступово  почали руйнуватись стіни, місцями  провалилась підлога. Селяни з болем дивились на цю сумну картину. І ось у 2007 році, взявши благословення у місцевого священика Олександра Ляшука, уродженець с. Бужковичі, а нині житель м. Но– воволинська- Кужель Павло Михайлович, стає ініціатором відродження святині. Він збирає перші пожертви. Бужківці активно прийняли участь у цьому. Вони не лише вкладали кошти, а й виконували необхідні ремонтні роботи. І ось в червні нинішнього року все було завершено. Каплиця отримала первинний зовнішній вигляд та гарний інтер’єр.

Після освячення  каплиці Преосвященніший Никодим  подякував настоятелю, селянам за плідну працю та вручив нагороди тим, хто брав активну участь у відновлені каплиці.

/_nw/1/76353070.jpg
Категорія: Новини | Переглядів: 965 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук