Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА - 3 Січня 2011 - Офіційний сайт Іваничівського благочиння
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наші партнери
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Locations of visitors to this page

Головна » 2011 » Січень » 3 » Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА
 
13:37
Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА
Різдвяне послання

єпископа Володимир-Волинського і Ковельського НИКОДИМА боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Влодимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви


 

 

«Не бо терпел еси, Владыко, милосердия ради милости Твоея, зрети от диавола мучима рода человеча, но пришел еси и спасл еси нас»
З молитви  чину Великої агіасми

 
Христос рождаеться!

Стрімко спливає час. Днями ми перегорнули ще одну сторінку календаря, вступили в новий 2011 рік. Проте, скільки б віків чи тисячоліть не пройшло, вони не затьмарять величі і сяйва свята Різдва Христового, адже пришестя в світ Господа Іісуса Христа – ключова подія історії людства, яка змінила її плин. Це не тільки історичний факт, який ми щороку згадуємо, але й подія, що має велике значення для кожного з нас.

У різдвяні дні ми чуємо в церкві слова, сказані понад шістнадцять віків тому святителем Григорієм Богословом: «Христос рождається – славіте, Христос з небес – зустрічайте, Христос на землі – радійте!» . Спробуємо розмислити над значенням цих слів.
 

«Христос рождається – славіте!»

Різдво Христа Спасителя є найвеличнішою і найтаємничішою подією, яку нездатен осягнути людський розум. Апостол Павел називає Боговтілення «великою таємницею благочестя»(1Тим.3,16). Справді, знемагає розум усвідомити як Бог зробився людиною, Творець став творінням, Владика прийняв образ раба (Флп.2,7).

«Ты бо Бог сый Неописанный, Безначальный же и Неизглаголанный, пришел еси на землю, зрак раба приим, в подобии человечестем быв: не бо терпел еси, Владыко, милосердия ради милости Твоея, зрети от диавола мучима рода человеча, но пришел еси и спасл еси нас», – читаємо в древній молитві . Саме любов Бога до людини звела Христа у Віфлеємську печеру, а пізніше – й на хрест. «Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін.3,16).

 
«Христос з небес – зустрічайте!»

Христос зійшов з «небес» – Вседосконалий Бог, сущий  над часом і простором, втілився у часі і просторі.

«Яке велике таїнство – захоплюється святитель Григорій Богослов, – поєднується непоєднуване; не тільки Бог з народженням у часі, розум з тілом, вічність із часом, необмежне з межею, але й народження з дівоцтвом, безчестя з тим, що вище будь-якої честі, безстрастне зі стражданням, безсмертя з тлінням» .

Це Божественне самоприниження, (кенозис) – найбільший прояв Божої любові, а вінець його – Голгофа і Воскресіння. Відтак уже сьогодні починається хресний шлях Спасителя; сьогодні являється нам жертовна, хресна божественна Любов. Сьогодні ясла віфлеємські провіщають нам ту печеру, куди буде покладений Господь наш Іісус Христос, знятий з хреста.


«Христос на землі – радійте!»

Дійсно, Христос на землі. Він не залишає нас Своєю присутністю. Як і обіцяв, Він перебуває серед зібраних в Ім’я Його (Мф.18,20) – у святій Церкві.

«Христос посеред нас» – сповідують християни, приступаючи до Святої Євхаристії. Саме через Євхаристію ми реально і дієво з’єднуємося з Христом.

Христос не землі – Він недалеко він кожного з нас, чує і відповідає на наші молитви.

Христос на землі – у кожному стражденному, бідному, немічному, хто потребує нашої допомоги і все, що ми зробимо для них – ми зробимо для Нього (Мф. 25,40).

 
Улюблені отці, брати і сестри! Прийміть найщиріші вітання зі святом Божої любові – Різдвом Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа! Від душі бажаю кожному з вас здоров’я, миру і благоденства! Нехай щасливим, успішним і благословенним буде для вас Новий рік!

«Христос рождається! – славіте, Христос з небес – зустрічайте, Христос на землі – радійте!».

Нехай ваше християнське життя повсякчас славить Христа, душа прагне зустрічі з Ним, а духовна радість живить і підтримує вас!

 

+ Никодим,

єпископ Володимир-Волинський і Ковельський

 Різдво Христове 2010/2011рр.

м. Володимир-Волинський
Категорія: Цікаво | Переглядів: 1786 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Церковний календар
Випадковий малюнок
Пошук
Наш баннер



Код баннера:
Сайт створено з благословення Преосвященнішого Никодима Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського
Офіційний сайт Іваничівського благочиння Володимир-Волинської єпархії.
Всі права захищені ©2008-2024 http://iv-orthodox.pp.ua Передрук інформації можливий тільки при наявності активного посилання на джерело!
Редактор сайту - прот.Анатолій Сидько
Технічна підтримка - Андрій Літвінчук